Algemene info

Informatie over het ras Maine Coon.

Informatie over kattenziekten.

Informatie over polydactyl bij katten.

Algemeen

De oorsprong van dit ras is terug te leiden naar de staat Maine in Noord-Amerika,met zijn korte zomers, koude winters met dikke pakken sneeuw en zijn ruige klimaat

Over het verleden gaan verschillende verhalen rond zoals; kruising met een wasbeer (raccoon). dit is genetisch echter onmogelijk.Een ander verhaal is over een Engelse scheepskaptein Coon geheten die nam langharige katten mee op zijn schip en als hij aan wal ging volgden zijn katten hem, maar ze kwamen niet allemaal mee terug.Toen er dan ook in de staat Maine langharige kittens verschenen noemden men ze dan ook Coon-katten.Concrete bewijzen zijn er niet en zo zal de oorsprong van de enige natuurlijke halflanghaar kat van Noord Amerika een mysterie blijven.

De Maine Coon is een boerenkat en daarom stevig gebouwd,stoer en hij kan goed tegen een ruig klimaat.De maine Coon heeft een gespierd lichaam met brede borstkas, het formaat is gemiddeld tot groot met name de katers. Een apart kenmerk is de gladde ruige vacht, die ondanks de lengte weinig onderhoud vergt, een wekelijkse borstelbeurt is voldoende om de vacht glanzend en klitvrij te houden.

De meeste Maine Coons houden van stromend water en ook van een regenbui zijn ze niet vies, proberen op te voeden met een palntenspuit zal niet lukken want ze vinden dit een heel leuk spelletje.De Maine Coon bezit een vriendelijk karakter en kan zich makkelijk aanpassen.

Het zijn intelligente katten die grote interesse hebben in hun omgeving, tot op het nieuwsgierige af.

Als je wilt weten welke (kleur) kittens er geboren worden uit een ouderpaar kijk dan eens bij mijn links de website van Bloomingcoons, Nice2Know , kleurvererving , leuk om te eens uit te proberen.

Polydactylie:

Vroeger waren ongeveer 40% van de Maine coons met Polydactylie. In de Amerikaanse volksverhalen werd gezegd dat deze katten wilde jagers waren en dat ze hun overgrote voeten daar bij gebruikt om levende vis uit de rivieren te vangen.

Onderzoeken aan katten met polydactylie tussen de 40er en 70er jaren wezen uit dat het begin deze eigenschap bij katten waarschijnlijk zijn voorgekomen door de uit Engeland meegebrachte katten door Puriteinen naar de Boston omgeving.

Toen onderzoekers de Poly katten telden stelde zij vast dat er in de omgeving van Boston een grotere populatie was dan in New york city of chicago. Natuuronderzoekers vermoeden dat de directe nakomelingen van deze katten aan boord van handelsschepen leefde en zo hun weg vonden naar Halifax, Yarmouth, Minneapolis en Nova scotia. Deze regio’s hebben betrekkelijk meer teenige katten populaties. In Europa zijn er bijna geen polydactylie katten meer omdat in de vorige eeuw elke kat die anders was op grond van bijgeloof (hekserij) dood werden gemaakt. 

Kelly Larson 1993

Het komt het meeste voor bij de voorpoten gewoonlijk zie je daar 5 tenen in verbinding met de duim. Volgens de Cornell universiteit voor diergeneeskunde, Cat Watch (1998), hebben katten die meer teenig zijn het dominante gen Pd (standaardaantal voor tenen is Pd). 

Dit betekent , dat een kat, die alleen een kopie heeft van dit gen, een ouderdeel nodig heeft die deze eigenschap heeft. Het enige probleem is, wanneer de nagel niet wordt geknipt kan er een teneninfectie optreden of een steeds weer terugkerende traumatische wond.Die teennagels neigen er toe zo lang te groeien zodat ze in de voetkussens groeien.

Vele dierartsen geloven niet dat Polydactylie een misvorming is. Het is als een Anomalie te zien, en Anomalie is te zien als ” afwijking van de regel of normale vorm” ( Funk & Wagnalls Standaard college lexikon, 1973) Het is niet zeker, waarom deze variant niet bij de showstatus wordt toegelaten, als je weet dat er andere rassen worden toegelaten met dodelijke karakteristieke. Volgens het boek ” The book of the cat ( Wright, Walters, 1980) vererven de Manx, de scottisch fold en de Japanse Bobtail genetische defecten.

De genen van de Manx en de Japanse Bobtail kunnen kittens produceren met defecten onder in de ruggengraat. Kittens kunnen geboren worden met een open rug dus kreupel. Katten met oren die gevouwen zijn zoals bij de Scottisch fold kunnen defecten hebben aan de poten daardoor kunnen ze dan slecht lopen. Volgens Cole ( 996) zijn genen die voordeel bieden meestal dominant en de genen die nadeel bieden zijn meestal recessieve.

Voor de aanschaf van een Poly Maine Coon moet men zich momenteel op een wachtlijst laten zetten. Er zijn wereldwijd maar een klein aantal fokkers die wel groeiende zijn. Soms moet je ook meer betalen voor een Poly. Deze Poly maine Coon is het zelfde als een Maine coon met een smalle voet, uitgezonderd van het aantal tenen.

Men ziet de Poly’s in dezelfde kleuren en tekeningen als elke andere Maine Coon.Poly-katten zijn voor ons iets heel erg bijzonders en worden alleen aan bijzondere liefhebbers van deze varieteit na grondige navraag verkocht.

Sis & Getty, 1968

In het origineel van de fokstandaard stond het volgende voorstel voor Maine Coon poten: “Ze kunnen extra tenen aan elke en alle benen hebben”. De beschrijving ” Aan elke en alle benen ” werd later verandert, dat werd nu ” 5 tenen voor en 4 achter”. Na de mening van de Poly liefhebbers werd dit niet gedaan voor de gezondheid maar door een verenigings besluit. Het was duur om meerdere katten op een show te laten zien, zonder het nut van het behalen van de CAC status.

De liefhebber accepteerde het en de Maine coon breeders and fanciers association (MCBFA) stemde voor, om het op de gewone poten te houden. De Poly clausule werd uit de standaard gehaald. Vele dachten dat het gebeurde omdat het een ernstige misvorming was. Voor de volgende 30 jaar was er een ongeschreven wet bij de MCBFA, dat de Poly niet bestond.

Poly’s konden voor de fok genomen worden, maar alle poly-kittens moesten als liefhebber dieren verkocht worden. Deze kittens moesten stil en stiekem verkocht worden en geplaatst worden bij liefhebbers. Er werd in Marilis Hornidge’s boek ” That yankee cat, the Maine Coon” ( Harpswell Press, 1981) geschreven dat het aantal tenen aan de poten nog steeds hevig werd besproken.

Poly’s kunnen in verschillende kattenstamboeken in Amerika worden geregistreerd, ze worden niet uitgesloten bij de Cat Fanciers association (CFA), The International Cat Association (TICA), American Cat Fanciers Association (ACFA) en Cat fanciers federation (CFF). Maar de werkelijkheid is dat die registratie van een Maine Coon niet zegt of het een Poly is of niet. Het wordt traditioneel gedaan, maar het is geen voorschrift, een “P” op een willekeurige plaats te zetten in de naam, Zodat je weet dat het een Poly is.

Poly’s kunnen geen kampioen status krijgen, omdat voorlopig de extra tenen nog worden gezien als een afwijking van de standaard. Omdat het gen van Polydactylie een dominant gen is, is het mogelijk om het uit een lijn te fokken. Je moet dus ook minstens één ouderdier hebben die Poly is om Poly-kittens te krijgen. Dit dominante gen wordt ongeveer met 40% tot 50% doorgegeven. 

Volgens Dr. Montgomery (botten en gewrichten specialist, Auburn hoge school voor diergeneeskunde)
wisten in het verleden veel houders niet dat ze een Poly kat hadden.
Dit kan men verklaren waarom sommige fokkers over een Poly- kitten praten waarvan de ouders geen Poly-katten zijn. Deze katten hebben dan een kleine bijna niet waarneembare teen die wordt verder geven van generatie op generatie. De Poly gen is geen recessieve eigenschap dus moet hij toch in een bepaalde vorm daar zijn, als er Poly-kittens worden geboren.

 Het werd bij een Poly fokker gezien dat de kittens die geen Poly waren van een Poly ouder schijnbaar zwaardere botten hadden als kitten van een nest waar geen poly ouder was. De sterkere botten zijn het best waarneembaar in de voorpoten en de borst. Sommige fokkers zeggen, dat die extra tenen groter en breder zijn dan de extra duimen. Deze bezonderheid is vererfbaar als een autosomale (Niet geslacht bepalend chromosoom) eigenschap , de waarschijnlijk hierbij komende verandering van de overmatige uitgroei .

Heeft u vragen?

Laat het ons weten, wij helpen u graag verder.

Katten ziektes

 

   

   

  Katten ziektes

   

  Het panleucopenie-virus verantwoordelijk voor de kattenziekte of kattentyphus.

  Dit zeer gevaarlijke virus dat braken, diarree, wegkwijnen en vaak de dood veroorzaakt, is een virus dat opgenomen wordt via de mond. Het virus is zeer sterk, en kan buiten een kattenlichaam tot 1 jaar overleven. Het virus kan zich ook heel makkelijk vasthechten aan schoenzolen, kledij, handen, allerhande materiaal en wordt alzo op grote afstand getransporteerd. Daarenboven zijn de normale ontsmettingsmiddelen van geen nut om het virus kapot te krijgen : het virus overleeft ze bijna allemaal. Dit verhaal om u duidelijk te maken dat u dit virus bij u in huis kan binnenbrengen zonder dat u het weet en aldus uw binnenhuislevende kat kan besmetten. De manieren zijn velerlei : u trapt in besmette uitwerpselen in een plantsoentje, u gaat op bezoek in een huis waar een kat leeft/leefde die aan kattenziekte heeft geleden, u gebruikt een transportmandje waar een besmet dier heeft ingezeten etc. etc.
  Daarom is een vaccinatie tegen kattenziekte levensnoodzakelijk, ook voor de binnenhuislevende kat.

   

  Het leucose virus (feline leukemie virus = FeLV)

   Dit gevaarlijke virus is verantwoordelijk voor een slepende ziekte dat uiteindelijke op      verschillende plaatsen in het lichaam tumoren zal doen ontstaan en eindigt met de dood. Het virus wordt opgenomen via de mond. Het virus is echter niet sterk in de buitenwereld, dit wil zeggen dat eens het virus buiten de kat komt, zal het virus niet lang overleven : uitdroging, gewone ontsmettingsmiddelen, etc…zullen het virus zeer snel doden. Daarom kan u als eigenaar uw binnenshuis levende kat niet besmetten met een leucose-virus. Er is echt contact nodig tussen besmette en niet-besmette katten om het virus over te dragen. Daarom is het leucose-vaccin voor een binnenshuislevende kat, niet noodzakelijk, wel voor de buitenloper.

   

   

   

  Kattengriep – katten niesziekte

  Voor deze ziekte zijn 2 virussen en een agens chlamydia verantwoordelijk. De ziekte uit zich in aantasting van de bovenste luchtwegen : dus ogen, neus, keel- en mondholte. De kat zal niezen , de ogen lopen,de neus is verstopt, de mondslijmvliezen zijn beschadigd. Deze ziekte is vooral gevaarlijk voor jonge en oude dieren, bij hen kan de ziekte fataal verlopen. De virussen zijn in de buitenwereld niet erg sterk, doch sterker dan bijvoorbeeld het leucose-virus. De kans bestaat dat u uw binnenhuislevende kat kan besmetten. Neem daarom het zekere voor het onzekere en laat uw kat tegen de niesziekte enten. Het is trouwens zo, dat eens het dier besmet geweest is, de ziekte vaak chronisch aanwezig blijft. Beter voorkomen dan genezen, dus.

   

   

  FIP : feline infectieuse peritonitis (besmettelijke buikvliesontsteking)

  Eens de kat besmet is, kan het tot jaren in het kattenlichaam aanwezig blijven om dan pas z’n verwoestend werk tot uiting te laten komen. Eens het dier uitwendig ziek is, is het ten dode opgeschreven.
  Hoe het virus juist van een zieke naar een gezonde kat overgaat is nog steeds niet duidelijk, maar gelukkig is het virus buiten het kattenlichaam erg zwak. De handen grondig ontsmetten, evenals de schoenzolen !!, na contact met een besmet dier, is voldoende om het virus kapot te krijgen. U zal dus uw binnenshuis levende poes niet kunnen besmetten, en is een vaccin tegen FIP niet noodzakelijk voor de binnenlevende enkeling, wel voor de buitenloper.

  Tegen andere gevaarlijke virussen bij de kat, zoals het FIV (Feline immunodeficiëntie virus), en het virus van Aujeszky, bestaan helaas nog geen vaccinaties.

  http://www.causus.be/uitleg-over/bacteriele-en-virale-infecties/virussen-bij-de-kat/fip-feline-infectieuse-peritonitis/

   

  En het laatste belangrijke virus is het hondsdolheidsvirus (rabiës, razernij)

  Dit virus kan u niet overdragen op uw binnenshuis levende kat, maar vermits het een zeer gevaarlijk virus is, ook voor de mens, is vaccinatie ertegen wettelijk verplicht in het zuidelijk landsgedeelte (onder de natuurlijke grens van de Maas-Samber-lijn ) en als u poes meeneemt naar een camping of naar het buitenland.
  In het Vlaams landsgedeelte heerst (nog) geen rabiës, en is vaccinatie dan ook niet verplicht. Zo ook in Nederland.

   

   

   

  Natuurlijk zijn er nog veel meer voorkomende ziektes, ik adviseer dan ook om regelmatig U dier te laten nakijken door een dierenarts.